Okul Sendromu

//Okul Sendromu

Daha ilk günden hiç okul korkusu yaşamayan çocuklar vardır. Bazı çocuklar anne ve babanın olumlu desteği ile okul korkusunu çabuk atlatırlar. Bazı çocuklar ise oldukça hassastır. Anne ve babanın tedirginliğini hemen hisseder, korkuya kapılırlar. Okul korkusu ile aile tutumunun paralellik gösterdiği unutulmamalıdır.Çocuğu korkutarak, tehdit ederek, aşağılayıcı sözler söylemek durumu daha da zorlaştırır.

İlkokula başlamadan önce anaokuluna veya kreşe giden çocuklar ilköğretime daha rahat uyum sağlayabilmektedirler. El ayak koordinasyonunun gelişimi, paylaşma, yardımlaşma duygularının gelişimi anaokulu ile sağlanabileceğinden çocuklar ilkokula daha rahat alışabilirler.

Anneye aşırı bağımlılıktan kaynaklanan okul korkularının oluşmaması için, okula başlamadan önce çocuk anneden kısa süreli olarak ayrılmalıdır. Anne çocuğa kendisi yanında yokken de güvende olacağı duygusunu kazandırmalıdır. Bu dönemde kazandırılacak güven duygusu, ileriki yaşlarda da çocuğun daha sosyal olmasını sağlayacaktır.

Bazı anne babalar çocuğun okula gitmemekte direniyor olmasını şımarıklık, ilgi çekme, anne babayı kızdırma olarak yanlış yorumlayabilirler. Böylece çocuğa yapılabilecek baskı çözümü zorlaştıracaktır.

Eğer çocuk okula gitmemekte direniyor, kendi çabalarınız sonuç vermiyorsa; problemi aile, öğretmen ve psikolog üçgeni içinde çözmeniz gerekir.

Bilgidağı Koleji Ataşehir Rehberlik Birimi

2019-04-01T13:44:44+00:00
Merhaba, Özel Bilgidağı Koleji olarak size nasıl yardımcı olabiliriz?