Tırnak yemeye zemin hazırlayan sosyal ve psikolojik sebepler;
- Üzüntü ve sıkıntı,
- Gerilim ve kaygı,
- Öfke ve saldırganlık,
- Korku ve endişe,
- Kardeş kıskançlığı,
- Değersizlik ve güvensizlik duygusu,
- Aile içi huzursuzluklar ve iletişim problemleri.
Aileden birinin hastalanması, aileye yeni bir kardeşin katılması, aşırı kuralcı ve baskıcı eğitim, kendini doğru ifade edememe, haksızlığa uğradığını düşünme, cesaretini, coşkusunu gösterememe durumları çocuğu tırnak yemeye itebilir. Yaptığı yanlış davranışlardan dolayı öğretmeninden veya ailesinden korkan ve devamlı cezalandırılma endişesi yaşayan çocuk tırnak yiyebilir.
Tırnak yeme davranışını düzeltme ve tedavi yöntemleri
3-4 yaşına kadar ortaya çıkan tırnak yeme davranışı anne baba tarafından görmezden gelinebilir. Daha sonra bu davranış devam edecek olursa, uyumsuzluk problemi araştırılıp ortaya çıkarılmalı ve çözüm getirilmelidir.
- Çocuğa şiddet, korku içerikli filmler izlemelerine izin verilmemelidir.
- Parmak ve tırnağa acı fakat zararsız sıvı sürülebilir.
- Geceleri yatarken hafif eldivenler giydirilebilir.
- Özgüven kaybı olan çocukların başarılarından dolayı ödüllendirilmesi çocuğun kendini iyi hissetmesini sağlayacaktır.
- Çocuk tırnak yerken ilgisi başka yöne çekilebilir. Örneğin, çizgi film izlemeye ne dersin? Seninle oyun oynayalım mı? Su getirir misin? Gibi yönlendirmeler dikkatini başka tarafa çekmek için işe yarayabilir.
- Sinema veya televizyon izlerken, mısır patlağı, kuru yemiş, sakız gibi ağzını meşgul edecek yiyecekler tırnak yemenin önüne geçebilir.
- Düzgün kesilmiş tırnakların kız çocuklarını bakımlı gösterdiğini söylemek, ağır psikolojik sıkıntılardan kaynaklanmayan durumlarda, işe yarayabilir.
Bilgidağı Koleji Ataşehir Rehberlik Birimi